Rozdávanie Betlehemského svetla (22. - 23. 12. 2007)

ImageVítam všetkých ľudí slobodného slova. Sú prázdniny... Lepšie povedané - boli prázdniny. My tak ako po minulé roky sme rozdávali Betlehemské svetlo. Ako roveri sme neboli jediní zo zboru, čo sme sa toho chopili. Ale ja sa tu zachovám tak trošku egoisticky a spomeniem len nás (dúfam, že to nikomu neprekáža).

Aby som bol konkrétny, mali sme za úlohu rozdávať svetlo na Hlavnej ulici tu v Košiciach*. A čo môže byť lepšie, ako postaviť sa pod Urbanovu vežu, vybrať kahančeky, ktoré sme si vlastnoručne vyrábali na našich družinovkách a čakať. Čakať, kým sa niekto nepristaví, neopýta sa, koľko to stojí a neodíde s Betlehemským svetlom. Aby som to uviedol na pravú mieru, to svetlo bolo zadarmo aj s tým kahančekom.

No a tak sme sa (aspoň tí, ktorí sme mohli) chopili príležitosti a premrzli sme, ako sme len mohli. Tým som chcel povedať, že bola riadna zima.

No ale pekne späť k tomu, čo sme tam vlastne robili. Takže toto rozdávanie sme absolvovali dva dni za sebou. Bola to sobota a nedeľa tesne pred Vianocami.

Deň 1.: S menším meškaním sme sa nakoniec stretli v klubovni 9. oddielu** (napísal by som aj deviatky, ale neviem, či by to každý pochopil), pobrali pripravené kahance, nejaké tie sviečky, samozrejme petrolejky s Betlehemským svetlom a rýchlo k Urbanovej veži. Potom sme sa len rozložili a neostávalo nič iné, iba čakať. Ľudia sa veru akosi nepristavovali, buď sa báli nás alebo snáď toho svetla. Najpravdepodobnejšie asi bolo, že si mysleli, že to predávame. Avšak aj napriek tomuto neúspechu sme mali o zábavu postarané (pre vysvetlenie: zabávali sme sa aj na veciach, ktoré za normálnych okolnosti nie sú vôbec vtipné). K prvému dňu asi toľko. A aby som nezabudol, tak tých rozdaných svetiel bolo približne päť. No a nám sa podarilo ďalšie tri rozbiť (asi sa každý, kto tam bol, bude do mňa navážať, tak teda dobre - ja som ich rozbil. Hanbím sa!), čo spolu činí, ak dobre počítam osem - opravte ma, ak je to zle.

Deň 2.: Tento deň už bol trošku vydarenejší. Neviem, možno to bolo počasím a možno tým, že nás bolo viac. Alebo to jednoducho môžem zvaliť na to, že to bol druhý deň. V podstate mi ide o to, že vám chcem povedať, že sa nám podarilo rozdať oveľa viac svetiel ako v prvý deň. Neviem síce presne koľko, ale dovolím si to zaokrúhliť na 20 (len ma prosím vás nezabite za to, že tu neudávam úplné presné údaje).

Avšak ak to mám na záver zhrnúť, za veľký úspech sa to nedá považovať. Ale veď nejde o to vyhrať, ale zúčastniť sa. No nie?

No áno.

* Nebol som si úplné istý, či to bolo dostatočne jasné, preto som tam pre istotu udal aj v akom meste.

** 9. oddiel sídli na Alžbetinej 14, čo je neďaleko Urbanovej veže, preto sme sa stretli práve tam.

Slovenský skauting, 68. zbor Biele vrany Košice

  • Založený: 2000
  • Klubovne: Jesenná 3, Alžbetina 14, Letná 34
  • Určený pre: chlapcov i dievčatá vo veku 8 - 19 rokov
  • E-mail: 68zbor@scouting.sk
  • Facebook

Vodca zboru:


Oddiely:

Oddiel pre dospelých:

  • 5. oddiel priateľov skautingu